Schram Weekly start binnenkort!

Nieuws uit Silicon Valley en Californië, door journalist Eva Schram.

Ik ben VS-correspondent in Oakland, Californië en schrijf onder andere voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Knack.be, OneWorld, en meer. In die media kun je mijn verhalen over Silicon Valley en Californië lezen (bijvoorbeeld deze en deze). Maar ik heb vaak veel meer te vertellen dan ik kwijt kan aan Nederlandse en Belgische media.

Daarom start ik een nieuwsbrief, Schram Weekly, waarin ik vanuit persoonlijk perspectief vertel over wat ik hier zoal meemaak. Dat kan gaan over mensen die ik interview, dingen die ik hoor/zie/lees of de dagelijkse beslommeringen van een Nederlandse journalist in Californië. En zo nu en dan zal er ook nieuws over de Trump-regering voorbij komen. Maar dat beperk ik. Beloofd.

Ik gebruik hiervoor een nieuw platform, Substack. Het geeft me de mogelijkheid om op den duur geld te vragen voor de nieuwsbrief, al doe ik dat voorlopig niet (en ik stel uiteraard alle inschrijvers op de hoogte voor ik daartoe beslis).

Schrijf je in en blijf op de hoogte!

En dan nu dit:

Op 11 april tekende president Donald Trump de Stop Enabling Online Sex Trafficking Act (SESTA), die eerder met grote meerderheden in het Huis en de Senaat werd aangenomen. Het moet mensenhandel moeilijker maken, doordat het de autoriteiten meer mogelijkheden geeft op te treden. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee. Maar de wet is niet onomstreden. Het maakt namelijk een uitzondering op Sectie 230 van de Communications Decency Act uit 1996 (de zogenaamde safe harbor rule), die als de belangrijkste voorwaarde voor een vrij internet gezien wordt. Sectie 230 stelt dat online platforms niet verantwoordelijk zijn voor content van derde partijen die op hun platform geplaatst wordt. Maar met de nieuwe wet SESTA, komt daar verandering in. Vanaf nu zijn die platforms wel verantwoordelijk voor content die seks-werk aanprijst. Van de weeromstuit haalde Craigslist, het Amerikaanse equivalent van Marktplaats, direct z’n persoonlijke advertenties offline. Er zijn nogal wat sekswerkers die zichzelf daarop adverteerden. Onder SESTA kunnen zowel de adverteerder als het platform van de advertentie verantwoordelijk gehouden worden voor sex trafficking, oftewel mensenhandel.

De website Vox heeft een goede explainer over de wet.

Ik hoorde erover van een vriendin en we vroegen ons af of het tekenen van deze wet de president niet in de problemen zou brengen. Heeft hij werkelijk nooit sekswerk aangeprezen op een online platform? Ik zocht even op het Trump Twitter Archive, en welja: tijdens de verkiezingen tweette hij over Alicia M (die door Hillary Clinton in een van de debatten genoemd werd) en een sex tape… Maakt dat Donald Trump en Twitter schuldig aan het overtreden van SESTA?

Donald J. Trump@realDonaldTrump

Did Crooked Hillary help disgusting (check out sex tape and past) Alicia M become a U.S. citizen so she could use her in the debate?

September 30, 2016
(Dit is de eerste en voorlopig laatste tweet van Trump die ik noem, echt waar.)